Nuttige producten van groente en bloemen afval

De corona crisis zal de komende weken, en zeer waarschijnlijk de komende maanden, een enorme impact hebben op ons allemaal. Uiteraard in eerste instantie in de zorg, maar ook de druk op de voedselketen en de Nederlandse sierteelt is enorm. Enerzijds is er een enorme toename van de vraag naar houdbare producten, tegelijk blijven grote hoeveelheden verse groenten, fruit, bloemen en andere plantaardige producten liggen. Dat is natuurlijk zonde. Deze mooie producten kunnen in plaats van afval ook grondstof zijn voor andere producten waar nu dringend behoefte aan is.

Samen kunnen we nieuwe dingen bedenken die de samenleving en economie voor de toekomst letterlijk en figuurlijk gezonder maken en meer weerstand geven. Verschillende partijen uit de tuinbouwsector hebben dit initiatief genomen. Iedereen is welkom om mee te doen. 

 

Via deze Open Call doen we een oproep aan alle inwoners en bedrijven in Nederland om met ons mee te denken of zij een oplossing hebben of kennen. Heb jij een oplossing? Laat het ons zsm weten! Jouw oplossing kan hét verschil maken voor iedereen.

Challenge: benutting van reststromen uit de Food en Flower industrie

 

Door de corona crisis ligt veel op de wereld stil. Goederenstromen drogen op of vallen zelfs helemaal uit waardoor er op verschillende plekken tekorten ontstaan. Andersom is een belangrijk deel van de export van groenten, fruit, bloemen en planten tot stilstand gekomen. Veel bloementelers bijvoorbeeld raken hun bloemen niet meer kwijt en zijn nu genoodzaakt hun producten weg te gooien.

We zijn op zoek naar oplossingen om deze reststromen zo goed mogelijk te verwaarden:

  • Wie is er in staat om (bestanddelen van) reststromen toe te passen als diervoeding? En wie heeft producten die hiervoor in aanmerkingen komen? 

  • Wie is er in staat om bestanddelen van reststromen toe te passen in de farmaceutische of cosmetische industrie? Vette bloemen, planten en groenten lenen zich bijvoorbeeld goed voor het maken van zeep. En wie kan deze reststromen aanbieden?

  • Wie is er in staat om van grondstoffen additieven te maken voor de voedselindustrie? En wie heeft deze grondstoffen “over”?

  • Wie is er in staat om van suikerrijk fruit, groente en planten om te zetten in alcohol (evt. voor ziekenhuizen)? En wie heeft er suikerrijke groenten, fruit en planten beschikbaar?

  • Wie is er in staat om van plant- en bloem materiaal textiel te maken? En wie kan er het juiste plant- en bloem materiaal aanleveren?

  • Heb jij zelf een kans of uitdaging gezien waarbij je tuinbouwproducten of diensten zou kunnen gebruiken? Heb jij zelf een ondernemerskans die je met de industrie kunt invullen?

 


Als je zelf een ander idee, behoefte of uitdaging ziet die je kunt oplossen met producten, resten, technologie of andere capaciteit uit de glastuinbouw, laat dit ons dan weten!

 

Heb je een goed idee voor één van de uitdagingen, maar kun je die niet zelf leveren of realiseren, ga dan op zoek naar een partij die dat wel kan en meld jullie samen aan.

 

 

Heb jij een oplossing?
Heb jij dé oplossing, laat het ons z.s.m. weten. De tijd dringt! Meer informatie en meedoen kan via Starthubs.

 


Alvast heel erg bedankt voor het meedenken en de aangeboden hulp!

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 30 april 2020
Status: Wachten op uitslag

Prijzen(geld): Collaborate on urgent challenges

share challenge

1 shares

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!