Ideeën om mensen met laag inkomen te laten sporten

Ondanks jarenlange inzet is de ongelijkheid in sport en bewegen nog steeds erg groot.  Mensen die praktisch opgeleid zijn en/of lagere inkomens hebben sporten veel minder dan mensen met een theoretische opleiding en hogere inkomens. Wat gaat er mis? En belangrijker nog: wat is er aan te doen? Daarom organiseert Sportinnovator een Ideation Challenge.  In deze challenge zijn we op zoek naar de beste ideeën om mensen met een lage sociaal economische status aan het sporten en bewegen te krijgen.

 

Een gebrek aan geld is een grote barrière voor veel mensen om te gaan sporten en bewegen. Niet alleen de contributie bij de sportclub of het abonnement bij een andere sportaanbieder kosten geld, maar ook de kleding, materialen en ‘verborgen’ kosten zoals het drankje na afloop en vervoer zijn drempels. Er zijn bij gemeenten, maatschappelijke organisaties en sportclubs al verschillende regelingen om de financiële drempel voor sporten en bewegen te verlagen. Echter worden deze mogelijkheden lang niet altijd gevonden en gebruikt waardoor het verwachte effect van deze maatregelen uitblijft. En de focus ligt meestal op jeugd en jongeren. 

 

Geld is daarbij zeker niet de enige reden waarom mensen met een praktische opleiding en/of laag inkomen minder sporten en bewegen. In de praktijk spelen er nog veel meer factoren mee waardoor de drempel om te gaan sporten hoog kan blijven (sociale normen, culturele opvattingen, gezondheidsproblemen, beperkt aanbod, etc.) Daarbij is de doelgroep ook erg divers; er is geen one size fits all oplossingen die bij iedereen aansluit.

 

Daarom zijn we op zoek naar ideeën om mensen met een lage sociaal-economische status meer te laten sporten en/of sportief bewegen. We zoeken daarbij naar goede ideeën die deze groep motiveert en verleidt om op regelmatige basis in beweging te komen. 

 

Een idee kan gericht zijn op mensen met een lage economische status in het algemeen, maar kan ook op een deel-doelgroep gericht zijn, bijvoorbeeld: mensen met een migratieachtergrond, eenoudergezinnen (met minderjarige kinderen) en alleenstaanden tot de AOW-leeftijd. Je kunt het ook toespitsen op een specifieke buurt of wijk. Denk niet teveel vanuit sport- en beweegaanbod, maar begin bij de mensen.

 

Wat is er te winnen

Het totale prijzengeld is €10.000,- en wordt verdeeld onder beste 5 inzendingen. De verdeling is als volgt:

  • 1e prijs € 3000,-* 
  • 2e prijs € 2500,-*  
  • 3e prijs € 2000,-*
  • 4e prijs € 1500,-*
  • 5e prijs € 1000,-*

*De genoemde bedragen zijn netto bedragen, vrij te besteden en staan los van eventuele uitvoering van de ideeën of het realiseren van een pilot en zal gegarandeerd worden uitgekeerd.

Je kunt bij indiening van je idee aangeven of je ook verder wil met je idee en dit in een project zou willen uitvoeren. Je maakt dan naast kans op het prijzengeld ook kans op ondersteuning van Sportinnovator en/of een vervolgopdracht.

 

Lees de hele challenge via Starthubs

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 14 maart 2023
Status: Wachten op uitslag

Prijzen(geld): €10.000 prijzengeld + vervolgopdracht

share challenge

4 shares

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!