Dagelijks werkt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) met zo’n 12.000 mensen aan een leefbaar, bereikbaar en veilig Nederland. Dit zijn mensen op kantoor, inspecteurs op de weg en mensen die de sluizen bedienen.
Het ministerie bestaat dus niet alleen uit een kantoor in Den Haag maar ook uit verschillende uitvoerende diensten (agentschappen); Rijkswaterstaat (met 9.000 medewerkers het grootste onderdeel van IenM), het KNMI, de Inspectie Leefomgeving en Transport, De Nederlandse Emissieautoriteit en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming.
Omdat het ministerie beleidsmatig verantwoordelijk is voor het thema duurzaamheid, is de ambitie uitgesproken om één van de meest duurzame organisaties van Nederland te worden. Een belangrijk doel dat IenM hiermee wil bereiken, is dat IenM andere organisaties inspireert én activeert om dit voorbeeld te volgen.
Op het ministerie wordt al enkele jaren heel hard gewerkt om de corporate duurzaamheid van IenM te verbeteren. Ook voor de komende jaren staan veel projecten en maatregelen op de agenda. Dit zijn voor een groot deel de bekende en voor de hand liggende projecten en maatregelen, zoals verduurzaming van ons wagenpark en energiebesparende maatregelen zoals de toepassing van LED.
Maar het ministerie wil graag leren van anderen en nieuwe ideeën ophalen en heeft het Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu (OIM) daarom gevraagd een challenge te organiseren. Met welke nieuwe en innovatieve acties en maatregelen worden we een koploper op het gebied van duurzaamheid en inspireren we andere organisaties om ook te verduurzamen? We dagen je uit om hier met ons over mee te denken!
Prijzengeld
Het prijzengeld is in totaal €5.000,-* en is vrij te besteden.
*Netto bedragen, zie toelichting in de voorwaarden.
Good te know
- Lees de volledige opdrachtomschrijving en de voorwaarden zorgvuldig door voordat je start met het uitwerken van je concept
- Deelname staat open voor iedereen (studenten, creatieve (young) professionals, startups, etc.)
- Lees hier 10 tips voor het bedenken van innovatieve ideeën
- Meerdere inzendingen per deelnemer/team toegestaan
Mink Oude Breuil: 14-03-2017
Geacht Overlegorgaan.
In de opdracht zijn geen budgettaire beperkingen opgenomen. Voor het bedenken van concepten waar jullie naar op zoek zijn, lijkt het me wel handig in verband met de haalbaarheid dat er een budgettair kader is waarbinnen concepten kunnen worden bedacht. Mijn vraag is waar het budgettaire kader voor deze challenge ligt?
Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu: 27-03-2017
Hallo Mink, er zijn in principe geen budgettaire kaders. Jij hebt daar waarschijnlijk zelf ideeën over. Er is geen zak met geld te verdelen, maar de winnende concepten leiden mogelijk wel tot herprioritering binnen het ministerie. En misschien bedenk jij wel een concept dat niet meer geld kosten, maar juist geld bespaart?
Maximiliaan Alexander Muller: 30-04-2017
Geacht Overlegorgaan, herbergen de kantoren van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ook restaurants? Zo ja, zijn dat onafhankelijke restaurants of wordt het voedsel bereid door een cateraar? Wat voor gerechten worden er zoal geserveerd?
Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu: 01-05-2017
Hoi Maximiliaan, de grote IenM kantoren beschikken doorgaans over een bedrijfsrestaurant en een koffiecorner. De dienstverlening hiervoor wordt aanbesteed via het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, middels een contract dat voor meerdere overheidsorganisaties wordt aangegaan. IenM is met haar cateraar regelmatig in gesprek om te kijken hoe binnen het vigerende contract een zo duurzaam mogelijk aanbod kan worden gerealiseerd. Initiatieven zoals Meatless Monday, duurzame vergaderlunches, meer lokale en seizoensproducten en oesterzwammen gekweekt op koffiedrab zijn daaruit ontstaan. Ook is IenM betrokken bij het proces van de aanbestedende dienst om al bij de uitvraag expliciet aandacht voor MVI te vragen.
Gekke Henk: 01-05-2017
Hoi Mr. Overlegraan, hoe duur kost die auto op dat plaatje??? gr.BRett
Arjan de Groot: 02-05-2017
Beste overlegorgaan, is er ergens een overzicht van het soort werzaamheden dat binnen de organisatie wordt uitgevoerd? En dan voornamelijk de mensen die veel op de weg zitten ( inspecteurs e.d.).
Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu: 03-05-2017
Beste Arjan, deze links geven een idee wat voor werkzaamheden weginspecteurs en ILT inspecteurs doen. https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer en https://www.ilent.nl/over_ilt/ .
Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu: 03-05-2017
Hallo Brett, ik ben het specifieke bedrag momenteel voor je aan het navragen. Wat was je reden waarom je het vroeg? Wellicht kan je ik op een sneller aan andere aanvullende informatie helpen.
1e prijs
De innovatiestrook
2e prijs
Sustainable Side-Projects
3e prijs
Energielabel voor verduurzaming gedrag
4e prijs
UPsET
5e prijs
TRIP
Beste deelnemers,
Bedankt voor jullie deelname aan de IenM-challenge! Op dit moment zijn we druk bezig om alle binnengekomen concepten te beoordelen.
We kunnen alvast mededelen dat een korte samenvatting van alle concepten is opgenomen in een advies aan de secretaris generaal (SG) van het ministerie van IenM. Aanstaande donderdag 8 juni wordt dit advies door onze voorzitter, Jacques Wallage, aangeboden aan de SG.
Eind juni verwachten we de uitslag van de challenge bekend te maken via het Battle Of Concepts platform. Ook hopen we de winnaars tijdens een informele borrel of ander moment te kunnen uitnodigen om hun concepten voor ons te pitchen. De desbetreffende personen ontvangen daarover binnenkort bericht.
Met vriendelijke groet,
Secretariaat Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu
Ps Wisten jullie dat er ieder jaar een koffer met duurzame initiatieven aan de staatssecretaris van IenM wordt aangeboden op Duurzame Dinsdag? Op www.duurzamedinsdag.nl lees je er meer over, nieuwe ideeën kunnen nog worden aangemeld. Het is een interessant netwerk voor iedereen die zich inzet op het gebied van duurzaamheid, wat wellicht ook kansen biedt om met gelijkgestemden verder te werken aan het idee dat je tijdens de battle hebt ingediend.