Drie circulaire innovatie challenges NS

Op dit moment geeft NS haar dubbeldekstreinen een tweede leven door modernisering, waardoor deze trein weer 20 jaar lang reizigers kan vervoeren. Met het hergebruik van materialen in de trein en het hergebruik, hoogwaardige recycling en upcycling van materialen die niet terug de trein in gaan, krijgt nu 98,8% van de trein een tweede leven. Hier is de NS heel trots op, maar ze zijn er nog niet. De ambitie is 100% circulaire treinen! 


De laatste 1,2% materiaalstroom waarvoor de NS nog een hoogwaardige toepassing zoeken bestaat uit:

  • De zittingen van de stoelen in de trein
  • Bagagerekken en zijwanden van thermohardende composieten
  • Stoelbekleding


De NS is op zoek naar creatieve ondernemers die deze materialen een hoogwaardig én grootschalig tweede leven kunnen geven. Uiteraard met een positief effect op het milieu en de menselijke gezondheid. 

 


Dit zijn challenges op ons Starthubs.co platform.
Meer informatie en meedoen op Starthubs.co

 

 

CHALLENGE | NS CIRCULAIR: STOELZITTINGEN

 

 

De typische NS stoelen - direct herkenbaar, maar lastig van elkaar te scheiden. Daardoor is recycling nu niet mogelijk. De stoelzittingen, rugkussens en hoofdkussens bestaan o.a. uit een kunststof-schelp, PU schuim, fireblocker en bekleding (skai of stof). De uitdaging is om een nieuwe toepassing als grondstof of halffabricaat te vinden, waardoor deze materialen alsnog een tweede leven krijgen. Gaan jij deze uitdaging aan? Doe dan mee met deze challenge! Bekijk de challenge.

 

CHALLENGE | NS CIRCULAIR: WANDPANELEN + BAGAGEREKKEN 

 

 

Wandpanelen en bagagerekken van de NS. Herkenbaar, hufterproof en oerdegelijk. Deze materialen van thermohardende composieten zijn uitermate geschikt om een tweede leven te geven. Zo zijn deze onderdelen eerder toegepast in het maken van plaatmateriaal en meubels, meerpalen en dijkversteviging, en ligt er in Dokkum een brugdek met daarin gerecyclede treinwanden verwerkt. Wie weet is de volgende innovatie circulaire oplossing wel van die van jou! Bekijk de challenge.

 

CHALLENGE | NS CIRCULAIR: STOELBEKLEDINGSSTOF

 

 

Weet jij raad met gebruikte bekledingsstoffen? Doe dan mee met deze challenge! Op dit moment beschikt de NS over een voorraad pallets met bekledingsstof afkomstig van stoelen uit de ICM intercity trein (zie bovenstaande foto). Deze stof is een mix van polyester, acryl en polyurethaan. De hoofdkussens zijn van zwart skai. Heb jij een manier om de treinstoel-bekledingsstoffen een tweede leven te geven? Bekijk de challenge.

 

Voorwaarden deelname

  • Ingeschreven bij de KvK.
  • In staat om binnen 2-5 maanden een pilotproject te starten.
  • In staat zijn om de onderdelen zelf op te halen en op te slaan in eigen beheer.
  • Professionele werkhouding.
  • In staat kunnen zijn om naast het bedenken van een fantastisch nieuw product, ook de realisatie en verkoop te kunnen organiseren.

 

 

Bekijk de challenges op Starthubs.co!

De uitslag is nog niet bekend.
Er zijn nog geen concepten ingezonden
Er zijn (nog) geen updates geplaatst.

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 17 februari 2020
Status: Wachten op uitslag

Prijzen(geld): Materialen + prototype budget

Ontvang updates

share challenge

20 shares

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!