1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening, dat zijn dus 4 miljoen Nederlanders. Hieronder vallen aandoeningen zoals ADHD, alzheimer en een hersenschudding, maar ook aandoeningen die niet zo snel aan de hersenen gekoppeld worden zoals depressie, angst en migraine.
Deze aandoeningen hebben grote gevolgen op het leven, maar een deel blijft onzichtbaar voor de buitenwereld. Denk hierbij aan veranderingen in denken, emoties en gedrag. En het zijn juist déze gevolgen die vaak als het meest ingrijpend worden ervaren. Overprikkeling bijvoorbeeld, zorgt voor vele mensen voor een dagelijkse strijd die het leven belemmert, terwijl niemand dit aan je kan zien. In onderstaande video legt Danny uit hoe een herseninfarct zijn leven op zijn kop heeft gezet.
Om meer bewustwording te creëren over de onzichtbare gevolgen van hersenaandoeningen is de Hersenstichting op zoek naar een pakkend symbool dat deze onzichtbare en onbegrepen gevolgen representeert.
Het is de bedoeling dat dit symbool uiteindelijk breed ingezet gaat worden. Denk ter vergelijking aan het lieveheersbeestje dat gebruikt wordt als symbool tegen zinloos geweld, het vergeet-me-nietje voor alzheimer en de Pink Ribbon voor borstkanker.
Het symbool kan dus ingezet worden door mensen zelf. Bjvoorbeeld om de onzichtbare gevolgen van hersenaandoeningen bespreekbaar te maken en/of hun steun te tonen. Ook de Hersenstichting en andere organisaties kunnen het symbool gericht in gaan zetten in campagnes en uitingen.
Heb jij hét gouden idee voor een symbool dat de onzichtbare gevolgen van hersenaandoeningen tastbaar maakt? Stuur dan jouw concept in!
Waar zijn we naar op zoek?
Prijzengeld
Het totale prijzengeld is € 3.000,- en wordt verdeeld onder de beste 5 inzendingen. De verdeling is als volgt:
*De genoemde bedragen zijn netto bedragen en zullen gegarandeerd worden uitgekeerd.
Na de deadline (14 februari), kiest de Hersenstichting een top 5 uit alle inzendingen. Tijdens de Brain Awareness Week (maart 2021) zal er gestemd worden op de top 5 door medewerkers van de Hersenstichting en bezoekers van de Brain Awareness Week. Na deze week zal vervolgens de winnaar bekend gemaakt worden.
Een of meer van de de winnaars kunnen mogelijk ook bij de Hersenstichting aan de slag met een vervolgopdracht.
Jouw inzending (max 3 A4)
Voor wie?
Iedereen mag meedoen! Alle ideeën zijn welkom. Je inzending hoeft nog geen professioneel uitgewerkt idee te zijn (mag wel).
Ook ontwerpers en bureaus zijn welkom - ook gezien de mogelijke vervolgopdracht. Let wel op de voorwaarden. De inzendingen zijn vrij bruikbaar door de Hersenstichting.
Timeline
Download HIER het wedstrijdreglement van deze challenge en de gebruiksvoorwaarden van Battle of Concepts van die toepassing zijn op deze challenge.
Achtergrondinformatie
Om echt een goed beeld te krijgen hoe de de gevolgen van een hersenaandoening je dagelijks leven beïnvloeden, onderging radio-Dj Giel Beelen een test waarbij ze hem lieten ervaren hoe het is om te maken te hebben met overprikkeling. Het lukte hem een stuk minder goed om zijn werk te doen en na het experiment, van slechts 45 min, stopte hij zwetend en vermoeid en zegt er zelf over: "Ik kan me geen voorstelling maken bij hoe heftig het moet zijn om dat de hele dag mee te moeten maken". Zie hieronder het fragment.
De lijst met gevolgen van hersenaandoeningen is lang. Enkele voorbeelden van onzichtbare gevolgen zijn:
Op https://www.hersenstichting.nl/ staat meer informatie over verschillende hersenaandoeningen.
Daarnaast zijn alle gevolgen uitgebreider beschreven op: https://www.hersenstichting.nl/gevolgen
Veronique Nijman: 14-01-2021
Beste heer/mevrouw,
Jammer genoeg kwam ik vanochtend pas deze uitdagende en leuke wedstrijd tegen, maar het wekte bij mij wel wat vragen op. Ik ga mijn uiterste best doen om binnen deze periode alsnog een concept te maken, hierbij mijn vragen:
- Zijn er bepaalde kleuren waaraan er gehouden moet worden?
- De Hersenstichting heeft nu al een beeldmerk, maar wilt dus een compleet nieuwe? Of een soort gelijke upgrade van de bestaande versie?
Ik hoor graag van jullie, mochten er mij nog meer vragen binnenschieten dan laat ik het weten! :)
Met vriendelijke groeten,
Veronique Nijman
Veronique Nijman: 14-01-2021
Ik had nog een andere vraag:
Alzheimer Nederland heeft bij het logo de letter "a" als beeldmerk staan, maar met het vergeet-mij-niet speldje zijn ze ook bekend.
Is het de bedoeling dat de Hersenstichting dit ook krijgt? Of gaat het om het beeldmerk dat bij het logo staat?
Hersenstichting: 22-01-2021
Hi Veronique,
Bedankt voor je vragen.
Je hoeft je niet aan bepaalde kleuren te huiden, dus daarin mag je zelf keuzes maken.
Dit symbool staat los van het logo van de hersenstichting. Je zou voor iets kunnen kiezen dat er bij past, maar daarin ben je helemaal vrij om te doen wat je wil. Het kan ook iets totaal anders zijn. Als het maar symbool staat voor de onzichtbare gevolgen van hersenaandoeningen.
Ik hoop hiermee je vragen te hebben beantwoord.
Succes met het ontwerpen!
Lorraine Van Kolfschoten: 24-01-2021
Ik heb alleen mijn symbool kunnen uploaden. Hoe stuur ik het bijpassende verhaal in?
Tessa Hopman: 24-01-2021
Is er een max. aantal concepten dat je in mag leveren?
Hersenstichting: 27-01-2021
Hi Lorraine, je kunt 1 pdf bestand uploaden dus het is het handigst als je zowel je symbool als je verhaal samenvoegt in 1 pdf document. Als je deze nogmaals upload, pakken wij je complete inzending er uit voor de beoordeling. Succes!
Hersenstichting: 27-01-2021
Hi Tessa, er zit geen maximum aan het aantal concepten dat je kunt uploaden.
Willem van Rooij: 01-02-2021
Is het de bedoeling dat je anoniem instuurt of mag je je naam/bureau/bedrijf/organisatie vermelden?
Hersenstichting: 03-02-2021
Hi Willem, bedankt voor je vraag. Om een inzending te uploaden moet je eerst inloggen. Van het account waarmee je inlogt, komt de naam bij de inzending te staan. Je mag bij je inzending uiteraard ook het bureau/bedrijf/organisatie vermelden. Succes!
Jolien Kappert: 04-02-2021
Hi, ik heb nog een vraag die geloof ik niet gesteld is. De voorbeelden die jullie geven van het lieveheersbeestje en het lintje van Pink Ribbon zijn abstracte, maar positieve symbolen. Jullie vragen om een symbool dat de (onzichtbare) gevolgen van een hersenziekte weergeeft, om meer begrip te creëren. Die gevolgen zijn heftig. Een lieverheersbeestje of een lintje zou bijvoorbeeld die lading niet dekken. Mijn vraag is dus: hoe zien jullie die tegenstrijdigheden? Ik hoor het graag!
Hersenstichting: 08-02-2021
Hi Jolien, bedankt voor je vraag. Het gaat er niet perse om dat het symbool de lading dekt van de onzichtbare gevolgen van hersenaandoeningen, maar meer dat er bewustzijn wordt gecreëerd en het symbool gedragen en gebruikt kan worden om een gesprek op gang te brengen. Het lieveheerstbeestje dekt bijvoorbeeld ook niet perse de lading van zinloos geweld, maar mensen herkennen het symbool wel en het symbool wordt gebruikt op plekken om het onderwerp zinloos geweld aan de kaart te stellen. Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord.
Saskia Kok: 13-02-2021
Hey ik heb mijn logo geüpload maar ik kan hem niet zien als ik op mijn concept druk zie ik alleen een puzzel stukje van pdf is hij voor jullie wel zichtbaar?
Willem van Rooij: 15-02-2021
Misschien heb ik er overheen gelezen, maar wanneer kunnen we de uitslag verwachten?
Sue Nieuwendijk: 17-02-2021
Willem van rooijen, ik had dit gelezen:
Vrijdag 26 februari 2021: Bekendmaking Top 5
Maart 2021 (tijdens de Brain Awareness Week): Stemming top 5
Week na de Brain Awareness week: bekendmaking winnaar
Ellis Rietberg: 17-02-2021
Is het nog mogelijk iets te uploaden?
Ghislaine Lesage: 19-02-2021
Hoi! Domme vraag, maar is het heeeeel toevallig nog mogelijk om iets in te zenden?
Nikki de Lepper: 13-03-2021
Waar kan ik de uitslag vinden?
Willem van Rooij: 13-03-2021
Ik vroeg het me ook al af. 12 Maart was toch de nieuwe datum waarop de uitslag bekend gemaakt zou worden?
Sue Nieuwendijk: 13-03-2021
Ja, ik wil ook graag de uitslag weten! Waarneer komt de uitslag?
Sanne van Deursen: 13-03-2021
Hi,
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de uitslag van de challenge, want deze zou gisteren eigenlijk al online komen te staan... Wanneer kunnen we de uitslag verwachten?
Eline van Endhoven: 13-03-2021
Ja, ik ben ook erg benieuwd naar de uitslag! Gisteren in spanning op zitten wachten, maar niks vernomen... Hoezo is er geen update? Als er weer uitstel is, zou ik dat namelijk ook graag willen weten!
Theo Hoefnagel: 13-03-2021
Helaas....., nog een uitslag.
De Brain Awareness Week 2021 begint a.s. maandag (15 t/m 21 maart).
Nog even de spanning er in houden.....
Rosalie Krijl: 13-03-2021
Wordt de top 5 nog bekend gemaakt of horen we alles in 1x na de Brain Awareness week? Wel fijn om een update te ontvangen :)
Cindy Boudewijns: 14-03-2021
Ben ook wel erg benieuwd naar de uitslag 😅 jullie houden het goed spannend! Wanneer kunnen we het verwachten gezien de 12e al geweest is? Ik wacht in spanning af!!!
Veronique Nijman: 12-04-2021
Ik ben wel heel erg benieuwd wat de definitieve top 5 is geworden!
Ik zie namelijk geen nieuwe updates, terwijl het al een maand geleden is?
1e prijs
Hersenen als een bloem
2e prijs
De onzichtbare gevolgen van hersenschade zichtbaar.
3e prijs
Hart voor hersenen
4e prijs
Van A naar B. Via C en D
5e prijs
Hersenstichting
Met maar liefst 36,5% van de stemmen heeft het concept 'Hersenen als een bloem' gewonnen als hét symbool voor onzichtbare gevolgen na een hersenaandoening.
Het symbool is bedoeld als gespreksstarter voor mensen die lijden aan de onzichtbare gevolgen na een hersenaandoening. Ook kan het symbool worden ingezet als steunbetuiging. Het symbool vervangt dus niet ons huidige logo.
Meer weten over de uitleg van het symbool en de reactie van de winnaar? Lees dan dit nieuwsbericht.
In totaal zijn er meer dan 11.000 stemmen uitgebracht!
Dit is de top 5 geworden op basis van jullie stemmen:
1. Hersenen als bloem - Vincent Savelkouls
2. Hersenen na hersenschade - Julia Vreugdenhil en Jeroen Ligthart
3. Hart voor hersenen - Martijn Buitenhuis
4. Van A naar B via B en C - Jan van der Peet
5. Blaasbloem - Valerie van Zuijlen
Na het grote succes van de challenge met meer dan 400 inzendingen heeft de Hersenstichting samen met hun adviesraad van ervaringsdeskundigen een top 5 gekozen. Bekijk nu de top 5 en stem op jouw favoriet. Stemmen kan tot zondag 18 april, 23:59 uur.
De Hersenstichting wil samen met jou hét symbool voor onzichtbare gevolgen van hersenaandoeningen kiezen. Deze gevolgen verdienen namelijk meer (h)erkenning en bewustwording. Via de website van de Hersenstichting kan jij je stem uitbrengen en meer lezen over het concept achter de symbolen.
Beste deelnemers,
Eindelijk is het zover. De top 5 inzendingen is bekend! Hartelijk bedankt voor al jullie geduld.
We zijn nog steeds erg onder de indruk van het niveau van de inzendingen en jullie betrokkenheid bij de challenge. Omdat het een lastige keuze was zijn de inzendingen in 2 rondes beoordeeld door medewerkers van de Hersenstichting en ervaringsdeskundigen, waaronder patiënten en wetenschappers.
De top 5 (willekeurige volgorde)
Naast de mening van de ervaringsdeskundigen vinden we jullie mening ook heel belangrijk. Daarom organiseert de Hersenstichting een stemronde, waar jullie kunnen stemmen op jouw persoonlijke favoriet uit deze top 5. Binnenkort ontvangen jullie een update met meer informatie waar en wanneer deze stemronde gaat plaatsvinden. Ook zullen jullie binnenkort een update ontvangen met daarin het juryrapport. Houd daarom je mail en deze pagina goed in de gaten!
Tot slot, ook nog goed nieuws voor alle deelnemers: jullie hebben zo’n positieve indruk achtergelaten bij de Hersenstichting, dat ze op zoek zijn naar een andere manier om jullie creativiteit en input in te zetten. Ook daarover binnenkort meer. Houd de updates in de gaten als je het leuk vindt om hierbij betrokken te blijven.
Beste deelnemers,
Hartelijk bedankt voor jullie inzendingen.
We zijn overweldigd door jullie enthousiasme.
Met maarliefst 404 inzendingen hebben we ee nieuw record!
We willen al jullie symbolen en bijbehorende uitleg goed bekijken.
Daarom hebben we besloten om de datum van de bekendmaking uit te stellen.
De nieuwe datum zal zijn op 12 maart.
Het stemmen zal gaan gaan plaatsvinden aan het eind van de Brain Awareness Week.
Hartelijke groeten,
De Hersenstichting