Gezocht: ideeën die het leven van inwoners met dementie (en hun omgeving) aangenamer kunnen maken!

Doordat we steeds ouder worden, zal het aantal mensen met dementie de komende jaren snel toenemen. In 2013 waren er in de gemeente Oosterhout 810 mensen die hun geestelijke vermogen(s) verliezen. Onder invloed van de vergrijzing laat de prognose van Alzheimer Nederland zien dat in 2040 het aantal mensen met dementie in Oosterhout gestegen zal zijn tot 1.838, dat is ruim twee keer zoveel.

 

Maar liefst zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis en wil daar ook graag blijven wonen. Gezien de forse toename van het aantal mensen met dementie en de veranderingen in ons zorgstelsel (minder beschikbare bedden voor mensen met dementie) wordt verwacht dat het aantal thuiswonende mensen met dementie zal stijgen naar tachtig procent.

 

Met de toename van het aantal mensen met dementie zal ook het aantal mantelzorgers substantieel toenemen. In de praktijk blijkt namelijk dat er bij elk dementerend persoon gemiddeld zo’n 3 mantelzorgers (vaak familieleden) betrokken zijn. Dat zou betekenen dat er in het jaar 2040 ruim 5.500 van de 55.000 inwoners in Oosterhout direct betrokken zijn als mantelzorger (1 op de 10 inwoners!).

 

Aan deze ontwikkeling kunnen we helaas niets veranderen. Wat we als gemeente wél kunnen doen, is ervoor gaan zorgen dat de levensomstandigheden voor inwoners met dementie (en hun mantelzorgers) dusdanig verbeteren dat zij langer thuis kunnen blijven wonen en aan de samenleving deel kunnen blijven nemen.

 

We zijn daarom op zoek naar vernieuwende ideeën (van bijv. studenten, inwoners, verenigingen en zorgverleners) die het leven van een dementerend persoon in Oosterhout en hun directe omgeving aangenamer maken. 

 

 

 

Meer informatie en meedoen op CityChallenges.nl

 

 

 

Prijzen(geld)

 

De prijzen worden als volgt verdeeld:

€3.000,- prijzengeld voor de beste ideeën of oplossingen:

  • 1e prijs: €1.200,-*
  • 2e prijs: €1.000,-*
  • 3e prijs: €800,-*

De genoemde bedragen zijn netto bedragen, vrij te besteden en staan los van eventuele uitvoering van de ideeën of het realiseren van een pilot en zal gegarandeerd worden uitgekeerd.

 

€12.000,- realisatiebudget

Naast het prijzengeld is er ook nog een realisatiebudget van €12.000,- voor het opzetten/realiseren van een pilot. De gehele top-8 wordt uitgenodigd voor een pitch evenement en maakt kans op (een deel van) dit realisatiebudget.

 

 Good to know

  • Lees de volledige opdrachtomschrijving en de voorwaarden zorgvuldig door voordat je start met het uitwerken van je concept.
  • Deelname staat open voor iedereen, m.u.v. medewerkers van de gemeente Oosterhout.
  • Lees hier 10 tips voor het bedenken van innovatieve ideeën.
  • Meerdere inzendingen per deelnemer/team toegestaan.

 

- CityChallenges.nl is een initiatief van Incredible Crowds BV - 

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 12 november 2017
Status: Uitslag bekend

Prijzen(geld): €15.000,-

share challenge

17 shares

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!