De toiletborstel… Wie heeft hem niet?! De toiletborstel is een onmisbaar product en is daarom in allerlei modellen en designs te verkrijgen. Desondanks is het niet bepaald het meest hygiënische en gebruiksvriendelijke product dat er is.
Toiletpapier dat tussen de borstel blijft zitten, spetters op en naast het toilet, het vieze en onhygiënische bakje waarin je de toiletborstel terugzet, etc. Productfrustraties te over. Maar waarom is er dan geen beter alternatief?
Coram DesignLab wil hier verandering in gaan brengen en samen met jou een beter alternatief bedenken en op de markt brengen! Coram DesignLab is onderdeel van Coram Holding en is met merken als Tiger, Geesa en Sealskin één van de grootste spelers in de sanitair-branche. Eén van de meest verkochte producten is de toiletborstel, namelijk zo’n 100.000 stuks per jaar.
Samen met jou willen we de toiletborstel gaan innoveren. Via deze challenge dagen we je uit stil te staan bij alle irritaties rondom de toiletborstel en een alternatief te bedenken of te ontwerpen dat al deze irritaties kan wegnemen!
Prijzen(geld)
Het prijzengeld is in totaal €4.000,- en is vrij te besteden:
Bovendien maken de winnaars kans op een vervolgopdracht t.w.v. maximaal €6.000,- om te helpen het winnende concept (of een combinatie van concepten) om te zetten in een werkend prototype.
Belangrijk:
- Lees de volledige opdrachtomschrijving en de voorwaarden zorgvuldig door voordat je start met het uitwerken van je concept
- Deelname staat open voor iedereen (studenten, creatieve (young) professionals, startups, etc)
- Lees hier 10 tips voor het bedenken van innovatieve ideeën
- Meerdere inzendingen per deelnemer/team toegestaan
Laurens van der Bel: 15-11-2016
De loogun gebruikt ook elektriciteit. Waar ligt vanuit jullie de grens of dit ingewikkeld is?
Kamiel Ceyssens: 17-11-2016
Moet men van Nederlandse nationaliteit zijn om aan de challenge mee te delen?
groetjes, gemotiveerde Belgische productdesign studenten aan Luca School Of Arts
Coram Design Lab: 17-11-2016
Beste Kamiel, jullie inzending(en) zijn van harte welkom! Veel succes!
Coram Design Lab: 17-11-2016
Beste Laurens, De loogun is uitgerust met batterijen. Dat maakt de technische werking niet zo zeer eenvoudiger, maar wel het hele goedkeur traject van elektronica in een badkamersituatie. Dus een eenvoudig elektrisch apparaat zoals de loogun is wel te maken als we daar een duidelijk voordeel in zien. Nadeel van batterijen is uiteraard dat ze op gaan en wat dan?
Erik Hoefnagel: 17-11-2016
In de randvoorwaarden staat dat jullie niet op zoek zijn naar iets met mechanismes. Betekend dit dat niks mag bewegen? ook niet als het product een simpele lineaire beweging heeft die met de hand tot stand komt en d.m.v. van dit simpele mechanisme een aantal ergernissen kunnen worden verholpen?
Coram Design Lab: 18-11-2016
Beste Erik, Eenvoudige mechanische constructies is geen probleem. Zolang ze maar robuust zijn en goed door ons te maken. Met een mechanische oplossing die we niet willen bedoelen we een volautomatisch aangedreven poetsmachine voor op het toilet. En we willen natuurlijk liefst een oplossing waarvan iedereen intuïtief ziet hoe het werkt.
Tineke Bronsveld: 06-01-2017
bij opleidingsniveau kun je niet kiezen voor een MBO-opleiding, betekent dat je dan niet mee kan doen???
Coram Design Lab: 06-01-2017
Hoi Tineke, deelname staat open voor iedereen! Bij registeren dan even 'anders' bij opleidingsniveau en 'anders nl' bij opleidingen aangeven. Succes!
1e prijs
Broom.
2e prijs
Coram Wave
3e prijs
SPIRAL BRUSH
4e prijs
HP-Flush
5e prijs
LEAVE IN
Geweldig dat ondanks het wat smoezelige karakter van het product, zoveel innovators zich geroepen voelden om met een idee voor een verbetering van de toiletborstel te komen. We willen dan ook beginnen met alle deelnemers hartelijk te danken voor de tijd die er in de uitwerking van de concepten is gestopt! Super!
De jury
Voor de jury van de Toilet Brush Innovation challenge heeft Coram Design lab 3 ervaren rotten uit het productontwikkelingsvak geselecteerd. Alle drie zijn ze hun hele werkende carrière bij verschillende bedrijven bezig geweest met het realiseren van nieuwe producten.
Thomas van Daal: Design & Operations manager Geesa, Challenge manager,
Mark Kooij: CEO Coram holding,
Wim Wijdeveld: manager Product Development Tiger.
De winnaars
De jury was zeer te spreken over het niveau van de inzendingen. Het was dan ook niet makkelijk de winnaars te selecteren. Maar het is gelukt! Dit zijn de winnaars van de Toilet Brush Innovation Challenge:
1ste prijs: “Broom” van Maarten Sietzema
De jury is bij dit ontwerp vooral gevallen voor de elegantie van het product. Wanneer de borstel is ingeschoven blijft een subtiel product over dat toch duidelijk een werktuig is. Door het inschuiven van de borstel ontstaat een droog geheel dat eenvoudig kan worden opgeborgen. De vormgeving sluit aan bij de stijl van Coram badkamerproducten en de uitwerking is netjes gedaan. Kortom: eenvoud, schoonheid en een verbeterde werking maken dit ontwerp winnend!
2de prijs: ”Coram Wave” van Stef van Grinsven en Jeroen Kuunders
De jury was onder de indruk van de gestructureerde aanpak die tot de Wave heeft geleid. Alle belangrijke aspecten zijn behandeld en er is gezocht naar het beste compromis dat ook nog eens goed te realiseren is. De Wave is naar onze mening dan ook binnen afzienbare tijd in productie te nemen. Er is goed nagedacht over de werking en de maakbaarheid van het product. Al met al iets dat snel tot een werkbaar product voor Coram kan leiden.
3de prijs: “Spiral Brush” van Eline de Leeuw
De Spiral Brush blijft van alle ontwerpen in de top 5 het dichtst bij de traditionele borstel. Het product zou zelfs in de bestaande borstelhouders gebruikt kunnen worden. Maar het lost wel een aantal van de huidige problemen op. Wij schatten in dat dit product het snelst door onze markt geaccepteerd zou worden.
4de prijs: “HP-Flush” van Sebastiaan Althof
De HP-Flush pakt het schoonmaken op een geheel andere wijze aan. Ondanks dat er in het product ook een borstel zit verwerkt werkt het product vooral door het schoonspuiten met water. Er zijn meerdere inzendingen geweest op basis van dit principe, maar de HP-Flush onderscheidt zich doordat het net even verder op het functioneren in is gegaan. Ook is het ontwerp een erg elegant product geworden dat wij zo zien staan naast het toilet. Als enige nadeel zien we het gebruik van water uit het toilet. Dit komt in het product en dit zal de gebruiker wellicht niet altijd hygiënisch vinden.
5de prijs: “Leave-in” van Shandrick Elodia
Bij de Leave-in was de jury gecharmeerd van de integratie van een toiletblok en een borstel. Door de borstel in de pot te laten blijft het vuil en nattigheid op de plek waar het geen kwaad kan. Sterker nog, de borstel wordt op deze manier regelmatig schoongemaakt. Ook is er goed over de vormgeving nagedacht. De jury had wat twijfels over het los- en vastmaken van de steel en mogelijke onhandigheid voor de gebruiker. Maar desalniettemin een verfrissend concept.
Vervolg:
Wij zullen er vanuit Coram Design Lab alles aan gaan doen om deze ideeën verder te brengen tot een succesvol product! We nodigen de winnaars dan ook graag uit bij ons op kantoor zodat zij hun ideeën en ontwerpen verder kunnen toelichten. Hierbij kunnen zij ook aangeven of en welke rol zij in de eventuele verdere ontwikkeling van het nieuwe product willen spelen.
Alle winnaars van harte gefeliciteerd! En alle overige deelnemers, nogmaals bedankt voor jullie tijd en inspirerende concepten!