Leefbaarheid Innovatie Challenge 2020 | Ideeën voor Leefbaarheid

In veel wijken en buurten is de leefbaarheid nog altijd niet zoals we zouden willen dat het zou moeten zijn. De grote uitdaging zit 'm in het feit dat er geen 'eenvoudige' oplossing voor het verbeteren van leefbaarheid is. De leefbaarheid wordt namelijk beïnvloed door ontzettend veel verschillende zaken, die ook nog eens van persoon tot persoon en van buurt tot buurt kunnen verschillen. Hoe kunnen mensen zelf bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in hun wijk & buurt? Wij zijn op zoek naar de beste ideeën!

De leefbaarheid van een wijk of buurt is een ervaring van de bewoners die er wonen. Die ervaring wordt door praktische zaken in de eigen leefomgeving gevormd: onveilig voelen op straat, de voorzieningen in de wijk, staat van de openbare ruimte en woningen, overlast van verkeer en hangjongeren op straat, burenruzies en geluidsoverlast in de wijk, etc. Achter deze ervaringen gaan natuurlijk weer veel meer andere oorzaken schuil. Denk bijvoorbeeld aan relatief veel bewoners zonder werk, veel mensen die zorg nodig hebben (mentaal en fysiek), schooluitval, weinig sociaal-cultureel kapitaal, school-en taalachterstanden. En ga zo maar door.

Landelijk houden we de leefbaarheid in de gaten door middel van de leefbarometer. Dat doen we op 5 dimensies en meer dan 100 indicatoren! Meer weten? Kijk hier beneden onder achtergrondinformatie. Vele organisaties werken aan deeluitdagingen om de leefbaarheid te verbeteren We doen en weten dus al ontzettend veel!

Toch blijft het een uitdaging om de leefbaarheid te verhogen. Daarom roepen we jullie hulp in! Wij zijn benieuwd wat de bewoners en bedrijven in wijken en buurten niet zelf veel meer kunnen doen om hun eigen leefomgeving fijner te maken. Daarom zijn we op zoek naar de beste ideeën die bewoners aanzetten om zelf de leefbaarheid in de directe omgeving van hun huis te verbeteren!

 

Over ons
Deze challenge wordt georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als ministerie werken wij samen in het programma Leefbaarheid en Veiligheid met vele partners om leefbaarheid aan te pakken, zoals met andere ministeries, woningcorporaties, zorg- onderwijs- en welzijnsorganisaties en vele anderen. Natuurlijk ook met de gemeenten. Dat is de overheidslaag waar het meest praktisch aan leefbaarheid gewerkt wordt, zeker op wijk- en buurtniveau!


Waar zijn we naar op zoek?
Wij zijn op zoek naar de beste ideeën die bewoners en bedrijven aanzetten om zelf de leefbaarheid in hun eigen buurt en wijk te verbeteren! Het liefst zien we creatieve en verrassende combinaties die verschillende thema's en partijen in de buurt of wijk met elkaar verbinden.
Wat hebben bewoners en bedrijven nodig, hoe kunnen mensen aangespoord worden?
Wat zijn geniale concepten en ideeën die ze kunnen uitvoeren? Wij horen graag wat volgens jullie gaat werken!


Wat is er te winnen?
De beste inzendingen belonen we met een prijs. Het totale prijzengeld is € 5.000,-* en wordt verdeeld onder de beste 5 inzendingen. De verdeling is als volgt:

 • 1e prijs: €2.000,- 
 • 2e prijs: €1.250,-
 • 3e prijs: €1.000,-
 • 4e prijs: €500,-
 • 5e prijs: €250,-

*De genoemde bedragen zijn netto bedragen en zullen gegarandeerd worden uitgekeerd.

 

Jouw inzending (max 4 A4, pdf bestand van max. 10mb)
Jouw inzending bestaat uit maximaal 4 pagina’s/slides waarin de volgende onderdelen zijn uitgewerkt:

 • Korte analyse (max 1 A4): Maak een korte analyse naar aanleiding van gesprekken met minimaal 3 buren / vrienden / klasgenoten, etc. Wat zorgt ervoor dat zij zich prettig voelen of niet in hun eigen wijk en buurt. Wat hebben zij zelf wel eens gedaan om het fijner te maken in hun eigen woonomgeving en waar liepen ze daarbij tegen aan?
 • Jouw concept (max 3 A4): Presenteer jouw idee om mensen te laten bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in hun eigen omgeving zo concreet mogelijk. Laat duidelijk zien en vertel ons waarom jouw idee een succes gaat zijn. Kortom: overtuig ons van jullie gouden oplossing!


N.B. Probeer je inzending zo visueel mogelijk te uit te werken (met afbeeldingen, visuals en/ of schetsen. Filmpjes en andere media mogen ook. Zet die als link in de pdf.


Beoordelingscriteria 
De concepten worden beoordeeld op de volgende onderdelen:

 • Inventiviteit: is het concept origineel en vernieuwend?
 • Impact: hoeveel draagt jouw concept bij aan de leefbaarheid in wijken en buurten?
 • Professionaliteit: hoe goed is het concept onderbouwd en gepresenteerd? 

 
Timeline challenge

 • Vrijdag 17 april: Lancering challenge
 • Maandag 1 juni 17:00: Deadline challenge
 • Maandag 15 juni: Bekendmaking genomineerden
 • Vrijdag 3 juli: Prijsuitreiking

 

Challengevoorwaarden
Download de voorwaarden die op deze challenge van toepassing zijn. 


Vragen?
Heb je vragen die je graag zou willen stellen? Dat kan via de vraag & antwoord pagina.

 

 

Deze challenge is georganiseerd door het Ministerie van BZK.
Meer informatie en meedoen kan via de website van Leefbaarheid Innovatie Challenge 2020

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 01 juni 2020
Status: Wachten op uitslag

Prijzen(geld): € 5.000,-

share challenge

3 shares

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!