Blog

4 winnaars en 4 innovatieve oplossingen om kinderen te stimuleren buiten te bewegen

10 oktober 2019 kinderen stimuleren buiten te bewegen

De challenge ‘Kinderen meer buiten bewegen is onlangs met 154 ingestuurde pitches gesloten. Van de 154 inzendingen hebben in september 4 partijen hun idee gelanceerd tijdens het congres van ‘Vereniging Sport en Gemeenten’. Deze oplossingen, met als doel kinderen te stimuleren meer buiten te bewegen worden nu door de startups en scale-ups uitgewerkt tot marktklare producten!

We gingen in gesprek met Gideon Broekhuizen, beleidsmedewerker bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en procescoördinator van ‘Innovatie in de sport’, voor een kijkje achter de schermen. 

De challenge“Dat het gemiddeld aantal speeluren van een kind de afgelopen jaren drastisch is gedaald is een bekend probleem bij meerdere directies die zich bezighouden met jeugd, sport en bewegen”, vertelt Gideon. Het ministerie van VWS en Sportinnovator, het sportinnovatie netwerk van Nederland, waren daarom op zoek naar nieuwe oplossingen die kinderen tussen de 0 tot 12 jaar in beweging krijgen. Naast het traditionele uitschrijven van subsidies en het benutten van hun eigen netwerk had dit vraagstuk duidelijk een frisse blik nodig. Zo werd besloten ons open innovatieplatform erbij te betrekken, om startups, innovators en bedrijven uit te nodigen om hun oplossing te pitchen. “We hadden al ervaring met challenges en wisten dat er ideeën uit zou komen waar we zelf niet aan zouden denken. We wilden juist nieuwe ideeën uit de markt halen”, aldus Gideon. 

Van 154 pitches naar 4 partijen 

Van de 154 pitches heeft het team van het ministerie van VWS zorgvuldig alle inzendingen doorgenomen en op basis van een aantal belangrijke criteria konden ze de eerste 8 partijen uitnodigen voor de officiële pitchdag. De criteria bestonden onder andere uit: (1) schaalbaarheid, (2) bijdrage aan het oplossen van het probleem en (3) professionele uitwerking. Het doornemen van de 154 pitches gaf inzicht in veel frisse ideeën en de pitchdag zelf liep vol energie volgens Gideon. Samen met de jury,  waarin bewegingswetenschappers en leden uit het VWS-netwerk zaten, zijn de 4 winnende partijen gekozen. 

De winnaars Aan creativiteit geen gebrek met oplossingen als verrassende speelobjecten tijdens een bekende wandelroute met de kinderen, een openbare speelkoepel of een mini-trampoline in het grasveld. De winnaars hebben ieder € 40.000,- gekregen om hun pilot of prototype verder uit te werken. Dit bedrag helpt hen door de belangrijke ontwikkelingsfase heen, die nodig is om tot een marktklaar product te komen. Ze hebben nu 6 tot 8 maanden de tijd om het product te realiseren onder begeleiding en support van Sportinnovator. 
Meer informatie over hun oplossingen en interviews met de winnaars vind je hier. 

De winnaars: 

  • Sportbedrijf Arnhem met ‘De fun van bewegen dichtbij huis’
  • Consulting Kids met ‘Stuitergras - mini grasveld trampolines’ 
  • Jantje Beton met ‘Play 2 Move – verbinden van off- en online spelen’ 
  • Novasports met ‘de Speelkoepel van creativiteit’ 

Meerdere challenges in de sport 

Op deze manier verrassende, frisse ideeën en nieuwe partijen ontdekken is een bewezen methode voor het ministerie van VWS, volgens Gideon. “Er zit heel veel tempo in het werken met startups of kleinere bedrijven, ze willen echt door. Dat kan soms een uitdaging zijn maar het geeft ook energie en je krijgt veel nieuwe oplossingen.” De challenges worden voornamelijk op vraagstukken ingezet die al langer lopen en die niet geheel vanuit hun eigen netwerk opgelost kunnen worden. Zo is er onlangs een andere challenge met 3 winnaars gesloten: “Iedereen welkom in de sport” en er wordt binnenkort een nieuwe challenge gelanceerd “Vrijwilligers in de sport’ met als doel het tekort aan vrijwilligers op te vangen. Hierover schrijven we binnenkort meer! 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe startup challenges en succesverhalen? 

Schrijf je in op Starthubs.co


Dit artikel is in samenwerking met Gideon Broekhuizen geschreven, bedankt Gideon! 


Foto credits: 
Foto winnaars - Pjotr Wiese 
Foto kind buitenspelen - Jordan Sanchez
 
 

Archief

Volg ons op Facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!